27 Ιουλίου 2017

Το ΚΕ.Π. ΥΓΕΙΑΣ ΩΡΩΠΟΥ στο 13 Πανελλήνιο Συνεδρίο Υγείας

 Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 13 Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων ,στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα.Το ΚΕ.Π Υγείας του Δήμου Ωρωπού εκπροσώπησε ο κ.Καυκόπουλος Σπυρίδων Γενικος ιατρός,συτονιστής του ΚΕ.Π Υγείας καιΥπεύθυνος Αυτοτελούς τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής,Δημόσιας Υγείας και Παιδείας του Δήμου Ωρωπού.

Ο κ.Καυκόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις επιτυχημένες δράσεις του ΚΕ.Π Υγείας πάνω στην ψυχική υγεία και δευσμεύτηκε πως θα συνεχίσει το πολυσήμαντο έργο του πάνω στην πρόληψη της σωματικής και ψυχικής υγείας των συμπολιτών του.Παραθέτουμε απόσπασμα απο την ομιλία του στο συνέδριο.
 Σε μια εποχή αβεβαιότητας και ραγδαίας εξάπλωσης της οικονομικής κρίσης, ο Δήμος Ωρωπού, με την συμβολή του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και του Κε.Π. Υγειας Ωρωπού, παρέχει πολύπλευρες υπηρεσίες, με προτεραιότητα την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και του αποκλεισμού των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, καθώς και τη διασφάλιση της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ισορροπιας, υπηρετώντας ισότιμα τις ευαίσθητες ομάδες πολιτων ,με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητα κάθε ατόμου. Παράλληλα, με τη δωρεάν διεξαγωγή δράσεων πρόληψης, υποστήριξης και προαγωγής της υγείας, διατηρούμε μια ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με το σύνολο των σχολικών μονάδων του Δημου, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ενημερώνοντας τη μαθητική κοινότητα και τους γονείς για την ομαλή εξέλιξη των παιδιών τους, αντιμετωπίζοντας οποιαδήποτε προβλήματα και πραγματοποιώντας εξατομικευμένες επαφές και παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, κάνοντας τις απαραίτητες παραπομπές σε ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, ΚΕΔΔΥ, κεντρα ψυχικης υγειας κ.α.
Σε μια προσπάθεια να μετεξελίξουμε την κοινωνική ευθύνη σε συλλογική συνείδηση και έργο, το Κε.Π. Υγείας Ωρωπού έκρινε αναγκαίο να δώσει έμφαση και να εργαστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία στην πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας, ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες. Με την ίδρυση του Κε.Π. Υγείας στον Ωρωπό, διοργανώσαμε μια καμπάνια αξιολόγησης λόγου σε όλους τους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία του Δήμου Ωρωπού, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση φωνολογικών δυσκολιών και άρθρωσης, δυσλειτουργιών οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, θα έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία των παιδιών στη μετέπειτα πορεία τους. Επόμενη δράση μας ήταν το σεμινάριο διαχείρισης άγχους σε μαθητές των λυκείων του Δήμου μας, αφού η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι μια ιδιαίτερη ψυχοπιεστική κατάσταση, το βάρος της οποίας μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.
Η πρόληψη της ψυχικής υγείας συχνά ξεκινά και βασίζεται σε απλές έννοιες όπως αυτές της αγάπης, της ενθάρρυνσης, της επιβράβευσης και της οριοθέτησης. Με γνώμονα τα παραπάνω, πραγματοποιήσαμε στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας σεμινάριο με θέμα την αυτοεκτίμηση και την οριοθέτηση, απευθυνόμενο στους γονείς των νηπίων. Μέσα απο εναν επικοδομητικό διάλογο, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα τοποθέτησης ορίων, αφού με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν να αποκτούν αυτοέλεγχο και κατ’ επέκταση, να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε κοινωνικά και συναισθηματικά νοήμονες ενήλικες.
Άλλη μια δράση που πραγματοποιήσαμε στις παραπάνω σχολικές μονάδες, ήταν και το σεμινάριο διαχείρισης παιδικού θυμού. Κατά τη διεξαγωγή του, οι γονείς είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν χρήσιμες τεχνικές διαχείρισης των εκρήξεων του θυμού των παιδιών τους με σκοπό να τα βοηθήσουν να επεξεργαστούν τα βαθύτερα συναισθήματα που κρύβονται κάτω από το θυμό και να αναπτύξουν την ικανότητα να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.
Κατόπιν καταγραφής αρκετών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μας κρίναμε αναγκαίο να πραγματοποιήσουμε μια ενημερωτική ομιλία με θέμα την κακοποιήση των γυναικών με την πολύτιμη συμβολή του Κέντρου Ισότητας του Δήμου Αθηναίων. Η ομιλία είχε ως αντικείμενο την ενδοοικογενειακή βία της οποίας δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά αυξάνονται ανησυχητικά με τραγικά θύματα τα παιδιά να αποτυπώνονται στο μυαλό και στην ψυχή τους έντονες εικόνες βίας, είτε αυτή μπορεί να ειναι σωματική είτε ψυχολογική. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάταστασης, είναι η αναπαραγωγή βίας, αφού ο αυριανός ενήλικας που βιώνει ένα τέτοιο περιβάλλον, υποσυνείδητα θα επαναλάβει και εκείνος το ίδιο στη δική του οικογένεια, θεωρώντας το ως μια κεκτημένη «φυσιολογική» συμπεριφορά.
Μια εξίσου σημαντική δράση που διεξήγαγε το Κε.Π. Υγείας Ωρωπού στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας, ήταν το βιωματικό σεμινάριο με θέμα το σχολικό εκφοβισμό. Οι μαθητές, αφού πρώτα κατανόησαν τους εμπλεκόμενους ρόλους στον σχολικο εκφοβισμο (θύτης-θύμα-παρατηρητής), κλήθηκαν να τους υποδυθούν. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά προσπάθησαν να μπουν στην ψυχολογία του κάθε ρόλου, εξωτερικεύοντας συναισθήματα και αναπτύσσοντας μηχανισμούς άμυνας.
Στα πλαΙσια της παιδοψυχαγωγικής υποστήριξης παιδιών του Δήμου Ωρωπού, το Κε.Π. Υγείας, σε συνεργασία με την Κοινωνική Σύμπραξη Ανατολικής Αττικής, διοργάνωσε δύο ψυχοπαιδαγωγικά εργαστήρια με τίτλους «Ο ήρωας που θαυμάζω» και «Το καραβάκι των συναισθημάτων». Σκοπός των βιωματικών εργαστηρίων ήταν, μέσα από το παιχνιδι, να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις έννοιες της αγάπης.της συντροφικότητας, του καλού και του κακού και να εκφράσουν συναισθήματα χαράς ,λύπης,θυμού ,συγκίνησης κ.α.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο μας κ.Ρούσση Θωμά, που απο την πρώτη στιγμή πίστεψε σε αυτή μας την προσπάθεια και συνεχίζει να μας στηρίζει καθώς και την κ.Αραμπαντζή και την κ.Χατζηκωνσταντίνου Μαριάνθη από την κεντρική δομή πολύτιμοι σύμβουλοι μας σε καθημερινή βάση από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ΚΕ.Π Υγείας Ωρωπού.
Δελτίο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου