28 Σεπτεμβρίου 2017

Κιουλ και πετιμέζι

Κιούλ (Μουσταλευριά)
Ο τρύγος είναι από τις μεγαλύτερες στιγμές του φθινοπώρου.Η παραγωγή κρασιού και η ενασχόληση με την αμπελοκαλλιέργεια έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Παλαιότερα,τα περισσότερα αρβανίτικα σπίτια διέθεταν ιδιόκτητο πατητήρι.Α- πό τα σταφύλια έβγαζαν το μούστο με τον οποίο παρασκεύαζαν γλυκά,μουσταλευριές και μουστοκούλουρα.Ο μούστος έμπαινε στα βαρέλια με την ευχή «καλά κρασιά»,μέχρι ν΄ ανοίξουν τα πρώτα γιοματάρια.Το κρασί ήταν για τους κατοίκους ένα από τα καλύτερα φυσικά αγαθά.
Πηγή/Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου :arvanitika.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου