Κιούλ (Μουσταλευριά)
Ο τρύγος είναι από τις
μεγαλύτερες στιγμές του φθινοπώρου.Η παραγωγή κρασιού και η ενασχόληση με την
αμπελοκαλλιέργεια έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Παλαιότερα,τα περισσότερα
αρβανίτικα σπίτια διέθεταν ιδιόκτητο πατητήρι.Α- πό τα σταφύλια έβγαζαν το
μούστο με τον οποίο παρασκεύαζαν γλυκά,μουσταλευριές και μουστοκούλουρα.Ο
μούστος έμπαινε στα βαρέλια με την ευχή «καλά κρασιά»,μέχρι ν΄ ανοίξουν τα
πρώτα γιοματάρια.Το κρασί ήταν για τους κατοίκους ένα από τα καλύτερα φυσικά
αγαθά.
Πηγή/Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου :arvanitika.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου