9 Νοεμβρίου 2017

Στο μικροσκόπιο τα ύδατα του Ασωπού με πρόγραμμα της ΟΣΩ Ωρωπού

'Iσως η πιο εκτενής μελέτη για τη ρύπανση του νερού που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας θα ξεκινήσει στη Βόρεια Αττική. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το αττικό κομμάτι της λεκάνης του Ασωπού, με τους ελέγχους να εστιάζονται όχι μόνο στην παρουσία του εξασθενούς χρωμίου και των βιομηχανικών ρύπων, αλλά και σε ρύπους που προέρχονται... από τις καθημερινές μας συνήθειες και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε.

Η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε τα προηγούμενα χρόνια ασχοληθεί με τα προβλήματα του Ασωπού, πραγματοποιώντας δειγματοληψίες σε γεωτρήσεις για λογαριασμό της ομοσπονδίας των συλλόγων του Ωρωπού. «Αναπτύξαμε μια μεθοδολογία για τον προσδιορισμό ακόμη και πολύ χαμηλών συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου και από το 2006 αποτυπώσαμε σε μια μεγάλη έκταση τα επίπεδά του στις γεωτρήσεις και στις πηγές», εξηγεί στην «Κ» ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης.
Η συνεργασία ήταν επιτυχημένη και έτσι η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε από το εργαστήριο να αναλάβει ένα μεγαλύτερο και αρκετά φιλόδοξο σχέδιο στην περιοχή: να φέρει εις πέρας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων στη λεκάνη του Ασωπού. Η επιστημονική ομάδα θα συλλέξει δείγματα από τρεις διαφορετικές πηγές: ύδατα και ιζήματα από τη λεκάνη του ποταμού (από τα σύνορα με τον νομό Βοιωτίας έως τις εκβολές του), τον υπόγειο υδροφορέα και το πόσιμο νερό από τις πηγές της Μαυροσουβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου