28 Δεκεμβρίου 2017

Άγιος Στέφανος Αττικής : Η ιστορία του ονόματος

Σήμερα του Αγ.Στεφάνου,μαζί με τα χρόνια πολλά στους εορτάζοντες θα μας επιτρέψετε να σας πούμε μια ιστορία για τον τόπο του Συλλόγου μας, τον Αγ. Στέφανο (Αττικής), και συγκεκριμένα για το όνομά του!
Η ονομασία αυτή επιλέχθηκε από τους Κωνσταντινοπολίτες πρόσφυγες, με την εγκατάστασή τους στην περιοχή, το 1924, και αποτελεί αναφορά στο λιμάνι του Αγ.Στεφάνου, στα προάστια της Κωνσταντινούπολης. Αφορούσε αρχικά τον οικισμό που δημιουργήθηκε δυτικά της σιδηροδρομικής γραμμής. Ο οικισμός ανατολικά αυτής - με μικτό μικρασιατικό πληθυσμό- ονομάστηκε αρχικά Νέα Ζώριανη. Από το 1929 οι δύο οικισμοί αυτοί αποτέλεσαν κοινότητα, κρατώντας το όνομα Αγ. Στέφανος και σε αυτή εντάχθηκε και ο οικισμός Ποντίων που άρχισε τότε να δημιουργείται.

Παλαιότερα, η ευρύτερη περιοχή αποτελούσε τσιφλίκι (κτήμα), επονομαζόμενο Μπογιάτι, ενώ στην κλασική αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα ενός από τους 10 δήμους της Αττικής, ο οποίος ονομαζόταν "Οίον το Δεκελεικόν".

Αυτές και άλλες πολλές πληροφορίες, για την ιστορία της πόλης μας και της τοπικής της κοινωνίας, αποτυπώνονται στο ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο, βιβλίο-λεύκωμα "Οίον Μπογιάτι Αγ.Στέφανος, Το Χθες στο Σήμερα και στο Αύριο" (2010), μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια τότε μαθητών και καθηγητριών (Α.Ιωαννίδου, Χ.Νέστορος, Μ.Ρουμελιώτου) του γυμνασίου Αγ.Στεφάνου.

 Πηγή/Διαβάστε το άρθρο :  https://www.facebook.com/iemmelia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου