6 Ιουνίου 2018

Κλεμμένος πίνακας του Ντεγκά βρέθηκε σε λεωφορείο στο Παρίσι

© AFP PHOTO / DOUANES FRANCAISES / HO 

Όταν υπάλληλοι του γαλλικού Τελωνείου έκαναν έλεγχο ρουτίνας σε ένα λεωφορείο σε αυτοκινητόδρομο της Marne-la-Vallée, στα ανατολικά του Παρισιού, σίγουρα δεν περίμεναν να βρουν έναν πίνακα του μεγάλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου του 19ου αιώνα Edgar Degas, ο οποίος είχε κλαπεί πριν από εννέα χρόνια από μουσείο στη Μασσαλία.

Πρόκειται για τον πολύχρωμο πίνακα σε παστέλ Les Choristes (Τα μέλη της χορωδίας, 1877), ο οποίος απεικονίζει μια σειρά από άνδρες να τραγουδούν κάποια σκηνή της όπερας «Δον Ζουάν». Οι υπάλληλοι αναγνώρισαν αμέσως ότι πρόκειται για έργο του μεγάλου ζωγράφου, καθώς φέρει την υπογραφή «Degas» -κάτι που επιβεβαίωσαν μετέπειτα και ειδικοί. Όταν, όμως, ρώτησαν τους επιβάτες σε ποιον ανήκε η βαλίτσα μέσα στην οποία τον βρήκαν στο πορτ-μπαγκάζ του οχήματος, δεν έλαβαν καμία απάντηση, όπως λέει η ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο εκτιμάται ότι αξίζει 800.000 ευρώ και ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Orsay, το οποίο το είχε δανείσει το 2009 στο μουσείο Cantini στη Μασσαλία για μια έκθεση που έκανε εκείνη την περίοδο με 20 έργα του Degas. Από εκεί εκλάπη στις 31 Δεκεμβρίου 2009, χωρίς εμφανή σημάδια διάρρηξης, κάτι που είχε οδηγήσει τότε την αστυνομία στο συμπέρασμα ότι είτε ο δράστης ήταν υπάλληλος του μουσείου είτε ότι κάποιος επισκέπτης είχε κρυφτεί στο μουσείο και περίμενε μέχρι να κλείσει το κτίριο για να κλέψει τον πίνακα.
πηγή/διαβάστε περισσότερα: https://artnews.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου