18 Φεβρουαρίου 2019

Αξέχαστοι Δευτεραγωνιστές του Ελληνικού Κινηματογράφου

Πιστεύουμε πως αξίζει να κάνουμε για μια ακόμη φορά ένα αφιέρωμα σε κάποιους από τους δευτεραγωνιστέs του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.... Έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα πολλά για τουs δημοφιλείs πρωταγωνιστέs - ειδικά αυτούs που μαs χάρισαν άφθονο γέλιο - που θα ήταν άδικο να μην κάνουμε μιά ειδική μνεία σε συγκεκριμένους δευτερο-ρολίστεs που με την ιδιαίτερη προσωπικότητά τουs και την ξεχωριστή ερμηνευτική τουs γκάμα, πλαισίωναν αξιοπρεπέστατα τουs λαμπερούs πρωτοκλασσάτουs, που έτσι κι αλλιώs παραμένουν αξέχαστοι!

Αγγελοs Μαυρόπουλοs:
Ο αρχοντάνθρωποs του σινεμά που καθιερώθηκε σε ρόλουs μεγαλοαστού και εξέχοντα παράγοντα Υπουργείων, Δικαστηρίων, Επιχειρήσεων, ωs πρόεδροs δικαστηρίου, δικηγόροs, τραπεζίτηs, στρατιωτικόs κλπ...αs θυμηθούμε τιs ταινίεs που τον χαρακτήρισαν..... επιβλητικόs "Στρατηγόs" που χαρτόπαιζε μανιωδώs με την Ρένα Βλαχοπούλου στην "Χαρτοπαίχτρα"....επίσηs ο μικροβιοτέχνηs Μαυρογένηs τον οποίο εκβίαζε ο Κλεφτοδήμοs - (Διονύσης Παπαγιαννόπουλοs) στο "Εξω οι κλέφτεs" προτού παρέμβη να αποκαταστήσει την αδικία ο τίμιοs Αδάμανταs - (Ορέστης Μακρής) ...σαν Πρόεδροs του Δικαστηρίου στη ταινία του Δαλιανίδη "Εναs βλάκαs και μισόs" όπου ξεστομίζει την γνωστή ατάκα προs τον συμπαθή αλλά χαζούλη Χρήστο Ευθυμίου: "το Δικαστήριο απαλλάσει τον κατηγορούμενο λόγω βλακείαs"..... επίσηs ερμήνευσε με μεγάλη πειστικότητα τον καλωσυνάτο αστυνομικό διευθυντή στο "Ξυπόλυτοs Πρίγκηψ" και στο "Μιά τρελλή τρελλή οικογένεια", τον δικηγόρο Μαράτο, φίλο του βουλευτή Φερέκη - (Παντελής Ζερβόs) στο "Ζητείται Ψεύτηs" με τον αμίμητο Ηλιόπουλο και τον γιατρό Σταματίου στο θρυλικό "Κάτι κουρασμένα παλληκάρια". Εγινε περιζήτητοs στουs κύκλουs των σκηνοθετών και των παραγωγών λόγω τηs στιβαρήs παρουσίαs του, αν και ξεκίνησε αργά τη καριέρα του στο κινηματογράφο, όταν ήταν ήδη 60 ετών. Η αγαπημένη μας Γκέλυ Μαυροπουλου είναι η κόρη του Άγγελου Μαυρόπουλου και της Μαρίκας Κρεβατά.

Ραφαήλ Ντενόγιαs:
Κοσμοπολίτηs με αριστοκρατική φινέτσα και παράστημα, ερμήνευσε λίγουs μεν αλλά καθοριστικούs ρόλουs σε αρκετέs δημοφιλείs κωμωδίεs....αs κάνουμε ένα flash back.....Φανατικό χαρτόμουτρο αλλά και Πρόεδροs του Δικαστηρίου κοs. Ευαγγελόπουλοs στην "Χαρτοπαίχτρα" όπου αξέχαστη έχει μείνει η αυθόρμητη ατάκα του όταν τον παρέσυρε στη λογοδιάροιά τηs η καπάτσα Αλέκα - (Ρένα Βλαχοπούλου) και ξεστομίζει από έδραs: "τα βλέπω!" ....Επίσηs υποδύθηκε τον διευθυντή του ξενοδοχείου στη Ρόδο στη ταινία "Το δόλωμα" ο οποίοs αναστατώθηκε απ' το σκάνδαλο που ξέσπασε λόγω του χαρτοκλέφτη Βαλέρη - (Αλέκος Αλεξανδράκης) και τηs συμμορίαs του... καθώs και ο αεράτοs και θρασύs μετανάστηs στην Αργεντική κοs. Ρόκαs στο "Ο ρωμιόs έχει φιλότιμο", όπου ωs αποφασιστικόs εργένηs, έκλεψε με δύο αστραπιαίεs κινήσειs κυριολεκτικά μέσα απ τα χέρια του Κωνσταντάρα την μνηστή του Φωφώ - (Νίκη Λινάρδου).

Κώσταs Δούκαs: 
Χαρακτηριστική λαική φιγούρα με χοντροκομένο παρουσιαστικό, ενσάρκωνε κυρίωs καλοκάγαθουs τύπουs του μεροκάματου....αποτυπώθηκε στη μνήμη μαs εξ αιτίαs και του αστείου σωματότυπού του και τηs γκριμάτσαs του, και τον απολαύσαμε κυρίωs ωs τον περίφημο μπακάλη κυρ-Παντελή στο "Μπακαλόγατο" όπου του είχε σπάσει τα νεύρα ο μοναδικόs στο είδοs του Ζήκοs - (Κώστας Χατζηχρήστοs)....Επίσηs όλοι θυμόμαστε και γελάμε ακόμα, όταν έπαιξε τον μάστορα που γκρέμιζε το σπίτι του "Αντωνάκη" στο "Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα", καθώs γκάριξε νευριασμένοs στον βοηθό του: "μπούρδα Καραβάγκο"! Αξίζει να αναφέρουμε τον μικρό αλλά σημαντικό για την υπόθεση τηs ταινίαs "Τα κίτρινα γάντια" ρόλο του συντηρητικού Στρατηγού Χατζηαντωνίου, ο οποίοs τηλεφωνούσε επανειλημμένωs στον ζηλιάρη σύζυγο Ορέστη - (Νίκο Σταυρίδη) για να του "καρφώσει" συνειδητά τιs ερωτικέs ατασθαλίεs τηs υπηρέτριαs (Μάρθα Βούρτση)...καθώs και τον ελληνοαμερικανό μετανάστη αδελφό του Φωτόπουλου στη ταινία "Ο Φανούρηs και το σόι του" , όπου παρουσιάζεται ωs πειθήνιο υποχείριο τηs αυταρχικήs σκυλόφιληs αμερικάναs γυναίκαs του (Νανά Σκιαδά), κάτι που διαρκώs χλευάζει και κατακρίνει κοροιδευτικά ο Φωτόπουλοs!

Γιώργοs Δαμασιώτηs:
Ο μικρόσωμοs και συμπαθήs Βολιώτηs ηθοποιόs διακρίθηκε κυρίωs σε ρόλουs καρατερίστα, απ' όπου σταχυολογούμε κάποιεs απ τιs πιό γνωστέs ταινίεs του....και μόνο η εμφάνισή του αρκεί για να γελάσει κανείs.....καμαρωτόs αρχιφύλαξ λοιπόν στη "Μανταλένα", αποτελεί την Αρχή τηs τοπικήs νησιώτικηs κοινωνίαs και απαιτεί από όλουs σεβασμό...το αστείο είναι οτι ο ευφυήs σκηνοθέτηs Ντίνοs Δημόπουλοs επέλεξε τη Σμάρω Στεφανίδου ωs σύζυγό του, η οποία τον περνούσε ένα κεφάλι στο ύψοs ώστε η εικόνα να είναι από μόνη τηs κωμική! Ακόμα τον θυμόμαστε ωs τον πεισματάρη μεθυσμένο στη "Καφετζού", όπου επέμενε να μηνύσει τον Φωτόπουλο επειδή δήθεν τον πρόσβαλε, ξεστομίζονταs διαρκώs την πασίγνωστη ατάκα...."αυτό δεν έπρεπε να μου το πειs!" Απολαυστική επίσηs ήταν η ερμηνεία του ωs Πρόεδροs τηs Λεστινίτσαs στο "Η Κυρά μαs η μαμή", όπου οι προκαταλήψειs τηs επαρχίαs τον παρουσίαζαν μονίμωs ματιασμένο με ματόχαντρα στο λαιμό και να αμφισβητεί την ιατρική επιστήμη που υπηρετούσε ο γιατρόs - Ορέστηs Μακρήs, που ήταν εναντίον του τσαρλατανισμού και προσπαθούσε ματαίωs να αλλάξει τη χωριάτικη νοοτροπία των κατοίκων. Λίγοι γνωρίζουν οτι ο Δαμασιώτηs υπήρξε και τραγουδιστήs τηs όπεραs!

Θανάσηs Τζενεράληs:  
Εντυπωσιακόs ευπαρουσίαστοs και συνήθωs αυστηρόs και σκληροπυρηνικόs στη συμπεριφορά του, μαs χάρισε μερικούs αξιοσημείωτουs ρόλουs με τιs ερμηνείεs του στη μεγάλη οθόνη που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητοι.. Κατ αρχήν έπαιξε τον αμείλικτο τοκογλύφο Ζαφείρη στη πρώτη μεταπολεμική κωμωδία του Τσιφόρου το 1950, "Ελα στο θείο", όπου εκβίαζε πιεστικά τον αρχιμάγκα Φώτη - (Μίμη Φωτόπουλο) να του ξεπληρώσει τα δανεικά.... αργότερα υποδύθηκε τον άκαρδο διευθυντή του δύσμοιρου υπαλληλάκου Φώτη Φαγκρή - (Βασίλης Λογοθετίδηs), στην αριστουργηματική κωμωδία του Σακελάριου "Σάντα Τσικίτα" όπου αρνήθηκε να τον βοηθήσει οικονομικά για να αντιμετωπίσει την αρρώστια τηs μητέραs του, παρά μόνον όταν εμφανίστηκε η ψεύτικη εντυπωσιακή αρραβωνιαστικιά του (Ιλυα Λιβυκού)! Είχε και μιά ολιγόλεπτη παρουσία ωs αστυνομικόs Διοικητήs στο "Ηλίαs του 16ου", ενώ σημαντικόs ρόλοs του δόθηκε στο "Φτωχαδάκια και λεφτάδεs" ωs εφοπλιστήs Ντεκρίσηs, όπου προσπαθούσε να επιβάλλει στη κόρη του (Σμαρούλα Γιούλη) ως σύζυγο έναν απ τουs δύο προικοθήρεs υποψήφιουs γαμπρούs, τουs οποίουs ερμήνευσαν έξοχα, με εκ διαμέτρου αντίθετουs χαρακτήρεs, οι αναντικατάστατοι Μίμηs Φωτόπουλοs και  Νίκοs Σταυρίδηs. να σημειώσουμε οτι και ο Τζενεράληs σπούδασε στο Ωδείο και ήταν βαρύτονοs τηs όπεραs!

Το παραπάνω κείμενο καθώς και τις φωτογραφίες μας έστειλε ο φίλος και αναγνώστης μας ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΑΠΗΣ που είναι αθεράπευτος εραστής του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου... ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου