20 Σεπτεμβρίου 2017

Σύσκεψη Δημάρχου-Δντων Σχολείων για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Ωρωπού

Ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των διευθυντών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Σχολικών Μονάδων του Δήμου Ωρωπού, πραγματοποιήθηκε, χθες 19 Σεπ 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Μαρκοπούλου.

Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Θωμά Ρούσση, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της ΔΕΠ κας Ανδριάνας Αλεξανδράτου, του Αντιπρόεδρου κ. Γιάννη Σταύρου, καθώς, επίσης, των Προέδρων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ.κ. Δημήτρη Χορμοβίτη και Γιώργου Μαντά.
Σκοπός της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου Ωρωπού, ήταν, πρωτίστως, η γνωριμία με τους νέους διευθυντές των σχολικών μονάδων, καθώς οι νέες κρίσεις που έγιναν το καλοκαίρι έφεραν ανακατατάξεις και νέα πρόσωπα στις διευθύνσεις τους. Παράλληλα κρίθηκε αναγκαίο να καταγραφούν τα, τυχόν, προβλήματα που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία έγινε μέσα σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης, μετά από διαλογική συζήτηση, ανταλλάχτηκαν απόψεις και προβληματισμοί, για την καλύτερη λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων, όσον αφορά στα κτιριακά προβλήματα, μετά τις πρόσφατες επισκευές που πραγματοποιήθηκαν. Καθώς επίσης και για τα λειτουργικά της κάθε μονάδας, που έχουν επισημανθεί μετά την έναρξη των μαθημάτων.
Όλοι οι παρόντες συμφώνησαν, πως υπάρχει άψογη συνεργασία μεταξύ των νέων Διευθυντών και των Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών. Επίσης, ότι από κοινού όλοι θα συνεργαστούν για την άμεση αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων αλλά και την επίλυση των λειτουργικών αναγκών.
Σε κάθε περίπτωση έγινε αντιληπτό από όλους ότι οι σχολικές μονάδες του Δήμου μας δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα. Εν τούτοις η Δημοτική Αρχή, από την πλευρά της, πάντα τηρουμένων των αναλογίων της κάθε μονάδας, με κατανόηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή τους.
Να σημειώσουμε ότι στο Δήμο μας υπάρχουν σχολεία, που έχουν 40 ίσως και 50 χρόνια ζωής, (Πολυδένδρι, Αφίδνες, Μαλακάσα, Αυλώνα) και είναι δύσκολο να προσαρμοστούν στις νέες διδακτικές απαιτήσεις και τα σύγχρονα προγράμματα, αφού δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες αίθουσες και οι κατάλληλοι χώροι.
Επίσης υπάρχουν σχολεία των οποίων οι αίθουσες είναι εξ ολοκλήρου προκατασκευασμένες (Νηπιαγωγείο Μαρκοπούλου, Αγ. Αποστόλων, Αφιδνών) και είναι λογικό να υπάρχουν τεράστιες στεγαστικές απαιτήσεις.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι ότι κατά τη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι φαίνεται να δίνεται λύση στο πολύπαθο ζήτημα της κατασκευής του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Καπανδριτίου. Μιας νέας σχολικής μονάδας που έχει δρομολογηθεί εδώ και πολλά χρόνια και τώρα η μοναδική έγκριση που εκκρεμεί, είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορά στην παραχώρηση και στην άδεια μερικής επέμβασης στο οικόπεδο κατασκευής τους, από το Δασαρχείο, και η οποία, πολύ σύντομα, εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στην διάθεση των υπηρεσιών του Δήμου.
Επισημάνθηκε ότι υπάρχουν μερικές ελλείψεις στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των σχολείων, σχεδόν, σε όλες τις βαθμίδες, πρόβλημα που απασχολεί έντονα τους διοικούντες αφού, πλέον, όλη η διαχείριση γίνεται ηλεκτρονικά.
Επίσης ελλείψεις παρουσιάζονται σε όργανα παιδικής χαράς σε νηπιαγωγεία του Δήμου μας, καθώς και σε υπόστεγα στους προαύλιους χώρους των μικρών μαθητών, που είναι εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα (στα παλαιότερα κτίρια, που δεν υπήρχε πρόβλεψη).
Ακόμη αναφέρθηκε το πρόβλημα των υδάτων που λιμνάζουν, μπροστά από τα σχολικά συγκροτήματα του Χαλκουτσίου, όπου εκκρεμεί το έργο διευθέτησης του ρέματος και απορροής των υδάτων. Ένα έργο που έχει δρομολογηθεί και σύντομα θα κατασκευαστεί και θα δώσει οριστικά λύση στο πρόβλημα.
Με ιδιαίτερη προσοχή ακούστηκαν οι απόψεις των Διευθυντών των νέων σχολικών μονάδων στην Ενότητα Ωρωπίων. Μια μονάδα που φιλοξενεί, περίπου, 1.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς στο σύνολο.
Οι Διευθυντές δεν κατέθεσαν κανένα παράπονο, όσον αφορά στην εύρυθμη προσέλευση των μαθητών κατά τις ώρες αιχμής. Διατύπωσαν μόνο το αίτημα, εάν υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής πεζόδρομου για τους μαθητές.
Εν τούτοις παρουσιάζονται ορισμένες ελλείψεις στους εξοπλισμούς των νέων σχολείων. Παρόλο που έχουν κατασκευαστεί σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας (μουσικής, ηλεκτρονικών υπολογιστών, εικαστικών, εργαστηρίων, προβολής), δεν έχει προβλεφτεί ο αντίστοιχος εξοπλισμός τους.
Τα συμπεράσματα που πρόεκυψαν από αυτήν την σύσκεψη μόνο θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού διαπιστώθηκε η άριστη συνεργασία των δομών εκπαίδευσης με τις σχολικές μονάδες όλου του Δήμου.
Επαναπροσδιορίστηκε συνάντηση προς την λήξη της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να σχεδιαστεί το νέο σχολικό έτος.
Ο Δήμαρχος, εμφανώς, ικανοποιημένος με τους συνεργάτες του, τους ευχαρίστησε όλους και δεσμεύτηκε για την επίλυση όλων των προβλημάτων, σε συνεργασία με τις Σχολικές Επιτροπές.
Παραθέτουμε το ανάλογο βίντεο από τον επίλογο της σύσκεψης:
Από το Γραφείο Τύπου
του Δήμου Ωρωπού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου