15 Νοεμβρίου 2017

Το παιδί με αυτισμό είναι ένα ξεχωριστό παιδί


Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως  τα   παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, ιδιαίτερα εκείνα με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας (high functioning autism), παρά τις δυσκολίες παρουσιάζουν ξεχωριστές ικανότητες:
-Είναι έντιμα άτομα και χαρακτηρίζονται για την αγαθή τους σκέψη.
-Δε δικαιολογούνται και δεν υπερασπίζονται τον εαυτό τους.
-Όταν κατανοούν, υπακούουν τις εντολές.
-Είναι τελειομανείς όταν ασχολούνται με πράξεις ρουτίνας.
-Κατανοούν γρήγορα μέρη πληροφοριών.
-Μπορούν να θυμούνται ορισμένα πράγματα για πολύ καιρό.
-Χρησιμοποιούν καλά την οπτική δίοδο πληροφόρησης.
-Αφού μάθουν ορισμένες δραστηριότητες, τις εκτελούν ευχαρίστως σε ρουτίνα.
-Έχουν πολύ ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
Ένα παράδειγμα...
Η Τεμπλ Γκραντίν, αν και άτομο με ΔΑΔ, κατάφερε να φτάσει σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών αποσπώντας ένα διδακτορικό στη ζωολογία. Σήμερα κατασκευάζει εξοπλισμό για τη διαχείριση των ζώων και διδάσκει σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Είναι μια σπουδαία γυναίκα, που έχει γράψει πολλά βιβλία για την επιστήμη της, τον αυτισμό και τη ζωή της. Ακολουθεί ένα δικό της απόσπασμα:
«Είμαι ένα άτομο με αυτισμό και θέλω να επισημάνω την αξία που έχει η ανάπτυξη των ταλέντων ενός παιδιού. Οι δεξιότητες στα άτομα με ΔΑΔ είναι ανομοιογενείς, ένα παιδί μπορεί να είναι καλό σε κάτι και να είναι μέτριο σε κάτι άλλο. Εγώ είχα ταλέντο στη ζωγραφική και αυτό με βοήθησε μακροπρόθεσμα να κάνω καριέρα στο σχεδιασμό συστημάτων συσκευασίας και μεταφοράς για μεγάλες εταιρίες βοοειδών. Συχνά υπερτονίζονται οι μειονεξίες και δεν δίνεται έμφαση στις δεξιότητες και τα ταλέντα. Αναμφισβήτητα, οι ικανότητες των παιδιών με ΔΑΔ εμφανίζουν μεγάλη ετερογένεια. Βέβαια, η καλλιέργεια των ταλέντων και η βελτίωση των δεξιοτήτων ωφελεί όλα τα παιδιά. Αν κάποιο παιδί δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τρένα μπορούμε να το αξιοποιήσουμε προκειμένου να αναπτύξει και άλλες δεξιότητες.
Πηγή/Διαβάστε τη συνέχεια : http://www.gkoltsiou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου