11 Μαρτίου 2018

Ποιό είναι το γεφύρι που απεικονίζεται στο αξέχαστο πεντοχίλιαρο

Οι Έλληνες είναι συναισθηματικά δεμένοι με τη δραχμή. Όχι απαραίτητα με το νόμισμα αυτό καθαυτό αλλά με την αίσθηση που έχει εδραιωθεί στη συνείδησή μας, ότι με ένα πεντοχίλιαρο στην τσέπη ήμασταν ή όπως και να ‘χει αισθανόμασταν πλούσιοι.

Κι αν πέρασαν 16 χρόνια από τότε που είπαμε «αντίο» στη δραχμή και βάλαμε στις τσέπες μας το ευρώ, οι Έλληνες δεν έχουν ξεχάσει το πάλαι ποτέ εθνικό νόμισμα και τρέφουν μία ιδιαίτερη αγάπη στο χαρτονόμισμα των 5.000.
Τα πεντοχίλιαρα είχαν στην μπροστινή όψη τον Κολοκοτρώνη και για αυτό στην αργκό της εποχής ονομάστηκαν «κολοκοτρώνηδες» αλλά και «πετσετάκια».
Ποιο είναι το γεφύρι που απεικονίζεται στο αξέχαστο πεντοχίλιαρο - Εικόνα 2
Στην πίσω όψη απεικονιζόταν ένα γεφύρι κι ένα ξακουστό χωριό. Πρόκειται για ένα γεφύρι πασίγνωστο που ακόμα κι αυτός που δεν το έχει επισκεφθεί γνωρίζει πολύ καλά την όψη του, γιατί το κουβαλούσε για χρόνια στην… τσέπη του. «Γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια» που τραγουδούσε και η Γλυκερία σε στίχους και μουσική Γιάννη Καραλή.
Ο λόγος για το γεφύρι και το χωριό της Καρύταινας, που στόλιζε τη πίσω όψη του πιο διάσημου και πάλαι ποτέ ισχυρού χαρτονομίσματος στα χρόνια της δραχμής, του πεντοχίλιαρου.
Πηγή/Διαβάστε τη συνέχεια : http://www.newside.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου