1 Μαΐου 2018

Η αρχαία αθηναϊκή γλαύκα σε νόμισμα του νησιού Νιούε της Πολυνησίας

Μετά την αθηναϊκή γλαύκα σε νόμισμα της Νέας Ζηλανδίας, σήμερα θα σας πω για ένα παρόμοιο νόμισμα, από τα νησιά Νιούε, επίσης του Ειρηνικού Ωκεανού, ΒΑ. της Νέας Ζηλανδίας, με την οποία έχει ένα καθεστώς ελεύθερης σχέσης, από το 1901!

Ένας βράχος που πλέει μόνος του, ανάμεσα στα νησιά Σαμόα, Τόνγκα και Κουκ! Άλλωστε αυτό είναι και το όνομά του, στην ντοπιολαλιά Niuē / Niue (τόπος καρύδας) ή πιο απλά Βράχος της Πολυνησίας / Rock of Polynesia.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νησιά κοραλλιών στον κόσμο! Το κεντρικό «οροπέδιό» του φτάνει περίπου τα 60 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας! Ένας κοραλλιογενής ύφαλος περιβάλλει το νησί! Πρωτεύουσα, το Aλόφι / Alofi. (Ψάχνοντας θα βρείτε και άλλα ελληνογενή τοπωνύμια στο νησί). Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του νησιού είναι και τα πολλά παράκτια ασβεστολιθικά σπήλαια.
Οι πρώτοι κάτοικοί του φαίνεται να εγκαταστάθηκαν σε αυτό, γύρω στο 900 μ.Χ.
Από την εμφάνιση στο νησί κατοίκων εκ της Τόνγκα (16ος αι.) εμφανίζεται περίπου το 1700 και η έννοια και η πρακτική της διαδοχικής βασιλείας με το αξίωμα του βασιλιά να λέγεται patu-iki.
πηγή/διαβάστε περισσότερα: https://olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου