15 Ιουλίου 2018

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ «ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ» την 13η ΙΟΥΛΙΟΥ στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ

"Ο πρώτος επίσημος εορτασμός στη μνήμη των πεσόντων της Μεγάλης Μάχης του Ωρωπού τελέστηκε την 13η Ιουλίου στην Τοπική Κοινότητα Ωρωπού.
Να θυμίσουμε πως στο Δημοτικό συμβούλιο της 25ης Απριλίου 2018, αποφασίστηκε ομόφωνα η καθιέρωση της 13ης Ιουλίου, ως επίσημης Δημοτικής Εορτής, αφιερωμένη στη «Μάχη του Ωρωπού».Αυτό προέκυψε μετά την παρουσίαση του Βιβλίου « Η ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 1829» του Συνδημότη μας και Συγγραφέα Γιάννη Γκικάκη, ο οποίος ανέδειξε τα σπουδαία γεγονότα της εποχής και την κρισιμότητα της μάχης στην έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα, και υπήρξε γενεσιουργός και πρωτεργάτης των ενεργειών για την καθιέρωση αυτής της ιστορικής επετείου.
Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ.Θωμάς Ρούσσης, αναγνωρίζοντας την προσφορά του, ανέφερε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του:

«…Δεν θα ήταν δυνατόν, σε αυτό το σημείο να παραλείψω να αναφερθώ στον άνθρωπο που έκανε γνωστή τη Μάχη του Ωρωπού. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον φίλο μου και πρώην συνάδελφο μου, τον έγκριτο συγγραφέα Γιάννη Γκικάκη, ο οποίος με το βιβλίο του και την επιστημονική του έρευνα, έδωσε στη Μάχη του Ωρωπού την σωστή της διάσταση.
Γιάννη, ως Δήμαρχος και εκπρόσωπος όλων των Δημοτών, σου οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Η Μάχη του Ωρωπού δεν είναι μια ακόμα μάχη από τις τόσες του Αγώνα για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Είναι μια μάχη σύμβολο για την περιοχή μας και παράδειγμα του ηρωισμού των Ωρωπιωτών. Ετούτο εδώ το μικρό χωριό, έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες στιγμές, όλου του Δήμου του Ωρωπού. Είναι το χωριό, το όνομα του οποίου φέρει ο Δήμος μας, λόγω της ιστορικότητάς του.
Ήταν ιερό καθήκον για εμένα και τη δημοτική μου ομάδα, να πράξουμε αυτό που τόσα χρόνια δεν είχε γίνει. Να αναγνωρίσουμε επιτέλους τους αγωνιστές της Μάχης του Ωρωπού και να τιμήσουμε την μνήμη τους. Να θυμίσουμε στους γηραιότερους και να διδάξουμε στους νεότερους την Ιστορία του τόπου μας. Γιατί ο τόπος μας είναι ευλογημένος και έχει Ιστορία. Και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε. Να διατηρήσουμε την μνήμη ζωντανή, γιατί λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον».

Για αυτούς τους λόγους, Ο ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ, τιμώντας τη μεγάλη ιστορία του τόπου μας, στον αγώνα του 1821, καθιέρωσε τον εορτασμό της ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ την 13 ΙΟΥΛΙΟΥ κάθε τρέχοντος έτους.
Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ.Κύριλλος και ο Βουλευτής της περιφέρειας Αττικής κ.Βλάχος Γεώργιος, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Δήμαρχου Ωρωπού κ.Θωμά Ρούσση. Παρευρέθηκαν επίσης:
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού μας Συμβουλίου κ.Γκικάκης Στέργιος, οι Αντιδήμαρχοι Καπανδριτίου κ. Βελτανιώτης Δημήτρης, Ωρωπίων κ. Δάβρης Γιώργος και Αφιδνών κ. Πούλος Γιώργος, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ.Μαντάς Γιώργος, η Πρόεδρος της ΕΤΑΔΩ κα.Μαραβέλια-Σαρκίρη Αναστασία, η Πρόεδρος της ΔΕΠ κα.Αλεξανδράτου Αντριάνα, ο Δημοτικός Σύμβουλος Τσεκρεζής Χρήστος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Νέων Παλατίων Καζαμίας Θεοφάνης.
Καλεσμένος του κ.Γκικάκη Γιάννη ήταν ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Επίτημος Διοικητής Μεραρχίας Ρόδου, και πρώην Δήμαρχος Τανάγρας, κ. Κυριάκου Παναγιώτης, που έκανε αναδρομή και εξιστόρηση των γεγονότων της Μάχης του Ωρωπού.
Με την όμορφη αυτή τελετή, θεσμοθετήθηκε και καθιερώθηκε το μεγάλο γεγονός που συνέβη στο στον τόπο μας. Ο εορτασμός και η ανάδειξη της «Μάχης του Ωρωπού» της 13ης Ιουλίου του 1829, για πρώτη φορά μετά από 187 χρόνια, είναι μια πράξη ιστορικής ευθύνης και χρέους των κατοίκων του Δήμου Ωρωπού προς τους προγόνους τους."

Από το Γραφείο Τύπου
Του Δήμου Ωρωπού

1 σχόλιο:

  1. Το βιβλίο του κύριου Γκικάκη πάνω στο οποίο βασίστηκε ο Δήμος για την καθιέρωση της γιορτής αυτής, είναι δυστυχώς ένας οδηγός για το πώς ΔΕΝ θα έπρεπε να γράφεται ένα ιστορικό βιβλίο.

    Το σοκ περιμένει τον υποψήφιο αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα, καθώς ο κύριος Γκικάκης παραποιεί στίχους του Κωστή Παλαμά για να υπηρετήσει την εθνικιστική του ατζέντα, τυφλωμένος από την υποκειμενική “πατριωτική” γωνία θέασής του, χωρίς να καταλαβαίνει την ζημιά που προκαλεί ακριβώς αυτή η νόθευση της Ιστορίας. Άραγε αντιλαμβάνεται την κάκιστη εντύπωση που προκαλεί στον αναγνώστη; Όταν ένας ιστορικός συγγραφέας δεν διστάζει να παραποιήσει Παλαμά, υπάρχει άραγε όριο στο οποίο θα σταματήσει προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει;

    O κύριος Γκικάκης πετάει κάθε επιστημονική μεθοδολογία στα σκουπίδια από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Ευρύματα βαφτίζονται αποδείξεις, θεωρίες βαφτίζονται συμπεράσματα. Ένας σχολικού επιπέδου συναισθηματισμός πνίγει κάθε λογική, τα αυθαίρετα συμπεράσματα ακολουθούν το ένα το άλλο.

    Το θέμα του βιβλίου, υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να καλυφθεί ουσιαστικά σε είκοσι σελίδες, και μια ανάρτηση στο διαδίκτυο. Όμως πώς θα μπορούσε ο κύριος Γκικάκης να το εκδώσει ως βιβλίο; Ετσι, ο αναγνώστης υπόκειται στην ταλαιπωρία ενός τραγικά διογκωμένου και παραφουσκωμένου έργου, γεμάτο εισαγωγές, προλόγους, ευχαριστίες, ποιήματα του συγγραφέα, συγχαρητήριες επιστολές κάθε είδους, δοκίμια φίλων και συνεργατών που εξυμνούν τον συγγραφέα, και τεράστια copy/paste από την Wikipedia (!) που θα προκαλούσαν ανατριχίλα σε κάθε πραγματικό ιστορικό ερευνητή.

    Αλήθεια, ο Δήμος Ωρωπού καθιέρωσε επίσημη επέτειο εορτασμού βασισμένος σε αυτό το βιβλίο; Δεν συμβουλεύτηκαν ούτε έναν αναγνωρισμένο ιστορικό ερευνητή;

    Δυστυχώς, τα μόνα που τεκμηριώνονται στο βιβλίου του κύριου Γιάννη Γκικάκη, είναι δύο πράγματα: Πρώτον, η λαχτάρα του συγγραφέα για προσωπική αναγνώριση και είσπραξη επαίνων και συγχαρητηρίων. Δεύτερον, το ότι σε μια μικρή κοινότητα σαν αυτή του Ωρωπού, Γιάννης κερνάει…Γιάννης πίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή